Кажуть, що ділити літературу на «чоловічу» та «жіночу» не доречно та немодно. Зате у тренді фемінітиви. Це зовсім не дивно. За останні кілька років жіночий голос лунає все гучніше із політичних трибун, із медіа, із соціальних мереж. А як щодо полиць книгарень? Тенденція на non-fiction від авторок тільки набирає обертів. Тому ми підготували для вас добірку саме таких книг, про талановитих, сильних та незалежних жінок. Розповідаємо про найновіші видання, а також про плани українських видавництв на 2019 рік. Впевнено можемо сказати, що ці історії зацікавлять не тільки жінок. Енергія, яка йде від героїнь нашої добірки, зарядить кожного читача, не залежно від статі та віку.

Про неймовірних відомих жінок

Видавництво #книголав у 2018 році потішило одразу кількома виданнями. Наприклад, перекладом книги-сенсації «Казки на ніч для дівчат-бунтарок». Це 100 розповідей про неймовірних жінок. Авторки, італійські підприємниці Олена Фавіллі та Франческа Кавалло, впевнені: «Бути дівчинкою – не означає сидіти і чекати принца». Їхня історія тому доказ, адже проект зібрав рекордну суму на Kickstarter: 675 тисяч доларів. 60 художниць створили чарівні ілюстрації. Все для того, щоб юні читачі надихалися відвагою, розумом та талантом героїнь.

Ще одна приємність, до якої мають відношення «Казки на ніч для дівчат-бунтарок» – це видання «Сила дівчат», над яким працювали Катерина Бабкіна та Марк Лівін. Тепер в українських бібліотеках є книга з 50-ма нарисами про видатних українок.

книги про відомих жінок

Серія «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» видавництва IPIO до вподоби не тільки малечі, а й їх батькам. Цікаві історії, зрозумілий матеріал, красиві ілюстрації – тут є все, щоб виховувати любов до читання. Вже побачили світ історії про Одрі Хепберн, Коко Шанель, Марію Кюрі, Маргарет Тетчер, а також про українку Роксолану. Юні читачі дізнаються, якими були їх сходинки до успіху.

«Пройти крізь стіни»  автобіографія епатажної мисткині Марини Абрамович. Її називають божевільною та неадекватною. Її перфоманси збирають натовпи, хоча шокують навіть досвідчених поціновувачів сучасного мистецтва. В книзі Марина вперше оголила думки про власний світогляд, стосунки з сім’єю та чоловіками, війну, мистецтво, експерименти над тілом і підсвідомістю. Після прочитання чомусь здається, що божевільна зовсім не Абрамович.

Від українських авторок

#madeinukraine: купуй, смакуй, мандруй книга особлива, адже її головний персонаж – Україна. Юлія Савостіна, Лала Тарапакіна та Юлія Аврора Огородник зібрали найцікавіші локації, куди подорожувати, де купувати та де смакувати, не перетинаючи кордону. Це не банальні місця із путівників чи інтернету, авторки розповідають про локації та бренди, які їм особисто до вподоби. Окрім опису місць та координат, тут є історії про людей, які створюють чи доглядають цю красу. #madeinukraine – яскравий приклад того, що для цікавих подорожей не завжди потрібен біометричний паспорт.

Видання «365. Книжка на кожен день, щоби справляти враження культурної людини» здивувало та порадувало українських читачів. Це 365 есе про 365 книг, розміщених за алфавітом. Тому її читання перетворюється на подорож епохами, країнами та навіть світами. Тексти належать Ганні Улюрі, вона знається на літературній критиці. 100 сміливих ілюстрацій створила Христина Золотарьова. Це суміш авторського бачення літератури, інтелектуальності та бунтарського виклику академічній критиці. Такий український нон-фікшн нам до вподоби.

365. Книжка на кожен день

Біг як вид спорту та біг як метафора динаміки у житті. Для Марі Карачиної ці два поняття давно стали нероздільними. Марафони, тренування, керування клубом «Skinny&Strong» , поїздки, соц.мережі – здається, у авторки «Never Stop» мало часу на відпочинок. Насправді, ця книга про нескінченне прагнення рухатись вперед, про постійну роботу над собою та про віру в себе. Чудовий подарунок для тих, кому не вистачає заряду бігти вперед.

Про сильних та сміливих жінок

Анна-Марі Слотер була першою жінкою, яка очолила відділ політичного планування Держдепартаменту США. В 2012 році вона опублікувала статтю «Чому жінки не можуть мати все?», і спровокувала масу дискусій. Згодом вона пише книгу, яка вийшла у “Нашому Форматі” під назвою «Між двох вогнів. Чому ми досі обираємо між роботою та сімєю». Авторка намагається зрозуміти як збалансувати роботу та сім’ю, коли дійсно потрібно робити вибір, що необхідно змінити в соціальній політиці, щоб ніхто не жив «між двох вогнів». Анна-Марі Слотер також пише про гендерну рівність та виховання  дітей у одностатевих парах. Зміни у цих питаннях можна почати вже сьогодні, наприклад на рівні власних сімей.

«Немає ні школи, ні сеансу терапії, ні суми грошей, які б нагородили вас такою мудрістю й силою, як повний провал». 25 успішних жінок різного фаху розповіли журналістці Джессіці Бекол як це – вчитися на власних факапах. Так з’явилася книга «Право на помилку». Прочитавши відверті історії героїнь, ви навчитесь сміливо відмовляти, просити підвищення, допомагати, керувати людьми, і не страждати від перфекціонізму. Якщо вам здається, що ви все робите не так – ця книга для вас.

книга Право на помилку

                                          Фото з книжкового блогу Наталії Клименко, @ilatanka

Дівчата зі східних країн добре знають наскільки важким є їх шлях до освіти. Ранія Хабібі Андерсон виросла на Близькому Сході, а реалізувала себе вже у США. Сьогодні всі її проекти направлені на кар’єрний розвиток жінок. Вона особисто проінтерв’ювала 250 жительок різних країн, щоб у результаті написати книгу «Мене не спинити. Шість звичок жінок в країнах, що розвиваються».

Що робити, коли в твоє стабільне життя приходять не просто труднощі, а справжнє горе? Шеріл Сендберг, топ-менеджерка Facebook та авторка бестсереру «Включайся! Жінки, робота й воля вести за собою», втратила коханого чоловіка кілька років тому. Відчай наповнив її життя. Та Шеріл мала знайти сили для виховання дітей та улюбленої роботи. Під наглядом психолога Адама Гранта вона відновлювалася після втрати. Всі переживання, а також рекомендації Гранта, Шеріл описала у книзі «План Б». Це дуже відверта та зворушлива сповідь однієї із найвпливовіших жінок світу.

книга План Б, Шеріл Сендберг

Анна Бикова – чи не найпопулярніша блогерка на тему материнства. А ще вона психолог, педагог, арт-терапевт та мама двох синів. У авторки три вищих освіти та багаторічний досвід роботи у навчальних закладах. Тож у Анни був матеріал для написання цілої серії про ліниву маму. Вона ділиться порадами на теми тайм-менеджменту для мам та дітей, емоційного інтелекту, розвитку дошкільнят та підготовки їх до школи. Книги Анни Бикової активно перекладає видавництво Book Chef, за що йому вдячні усі «ліниві мами».

Що цікавого готують видавництва?

«Наш формат» готує до друку одразу два крутих переклади. Влітку має вийти «Персональне досьє. Історія Washington Post». Це автобіографічна розповідь Катарін Ґрем, колишньої власниці видання Washington Post. Вона відверто розповіла про свою кар’єру та приватне життя, і як їй вдалося втримати видання у своїх руках у складні часи.

Також у видавництві заплановане видання книги «Невидимка. Відверта розповідь доньки Стіва Джобса». Це сповідь журналістки Лізи Бреннан-Джобс – доньки геніального винахідника. Здавалося, ця дівчинка з дитинства могла мати все, та вона виросла у недосконалій сім’ї. Стів назвав на її честь перший комп’ютер Apple, але не зміг стати турботливим батьком. Чому дівчина називає себе «невидимкою», та яким був Стів Джобс поза Кремнієвою долиною – Ліза розказала на сторінках автобіографії.

Невидимка, книга доньки Стіва Джобса

Історію життя та творчості Марлен Дітріх у двох томах готує «Фабула». Це один із найкращих життєписів кінця XX століття. Біографію харизматичної актриси написала її донька, Марія Ріва. На сторінках книги Марлен постане перед читачами у ролях феноменальної зірки, коханої дружини, матері, подруги, коханки… Яку із них їй вдалося зіграти найкраще? Дізнаємось зі спогадів Марії.

YAKABOO PUBLISHING готує переклад бестселеру Бет Комсток, керівниці відділу маркетингу та інновацій General Electric – «Вперед, за мрією. Відвага, креативність і сила змін». Авторка поділилася досвідом особистої трансформації, від інтроверта-підлітка до однієї із найуспішніших жінок світу. Бет прагнутиме донести читачам: годі чекати досконалості від світу, шукайте нові тенденції та  будьте сміливими.

У «Видавництві Старого Лева» працюють над перекладом антології «Феміністки не носять рожеве». До неї увійшли есе абсолютно різних жінок, від американських дівчат-активісток до голлівудських актрис. Серйозні та дотепні – всі про те, що таке насправді фемінізм. Наприкінці 2018 року книга вже потрапила у скандал за участі Кіри Найтлі та Кейт Міддлтон, що тільки сприяло росту її продажів. Тож буде цікаво.

Чому феміністки не носять рожеве

#книголав навесні (мабуть, до Книжкового Арсеналу) порадує українських читачів продовженням «Казок на ніч для дівчат-бунтарок» Елени Фавіллі та Франчески Кавалло. 100 нових неймовірних портретів – для тих, хто не хоче коритися правилам.

Статья в тему: Снимаем ярлыки: как сломать стереотипы и стать успешной