Мабуть, кожен із нас стикався із тим, що колектив на роботі – це справжній серпентарій. Або ж із твердженнями, що «всі люди, як люди, а містер/місіс Х — змія ще та». Раніше це сприймалося як щось таке, чого просто неможливо уникнути. Потрібно змиритися, міняти місце роботи чи долати. Але ці варіанти є деструктивними і не вирішують корінь проблеми. Подібні моделі поведінки лише дозволяють або погіршити ситуацію, або створити агресивне середовище, або дистанціюватися від проблеми. На щастя, сьогодні ситуація змінюється. Люди починають розуміти, що будь-яка агресивна, егоцентрична, неадекватна поведінка — це не забаганка, а наслідки певних психологічних чи психіатричних розладів. І створення некомфортної атмосфери в колективі — це спосіб реалізувати свої нездорові ідеї, отримати енергію від оточуючих, щоб підживити власне его.

Про психопатію у колективі

Найчастіше цими проблемними людьми є психопати. Це слово часто використовується в побуті, але в основному люди неправильно розуміють його сенс. Психопат — це не істерична людина, яка зривається на крики і поводиться неадекватно. Точніше, це лише один із проявів психопатії, до того ж у гострій формі. В основному психопати вміють добре маскуватися під звичайних людей, адже самі себе щиро вважають такими. І лише ті, хто знає ознаки цього розладу, можуть його розпізнати. Книга «Змії в костюмах» Роберта Хаера та Павла Бабяка присвячена саме психопатам, яких ми зустрічаємо у трудових колективах. Вона допомагає виявляти їх і вчить, як правильно поводитися з такими людьми. Великий акцент у книзі робиться на те, що люди з психопатичними розладами справді вміють співчувати, кохати когось, робити щось щиро іншим. У них відсутня емпатія, почуття совісті. Людина з такими розладами може любити лише себе і робити все, щоб створити максимально комфортні умови. Часто таким людям здається, що вони проявляють емоції, чинять правильно. Але насправді всі їхні дії чітко сплановані та зосереджені на досягненні своєї мети.

Природа чи виховання

Багато інформації у книзі присвячено темі, чи є психопатія тим, що закладено у людині від природи. Чи це відхилення – наслідок виховання? Насправді тут комплекс причин, які теж докладно розбирають у книзі, обґрунтовують науковими фактами та дослідженнями. Наприклад, пояснюється, що таке асоціальний розлад особистості, чим він відрізняється від психопатії. Адже хоча симптоматика розладів схожа, і психопати не мають емпатії, їхні почуття поверхневі, вони відчувають особисту перевагу. У разі асоціальних розладів такі симптоми можуть бути, але вони не є обов’язковими.

Це соціальні хижаки, які зачаровують, використовують у власних цілях людей і безжально пробивають собі дорогу, залишаючи за собою широкий слід із розбитих сердець, нездійснених надій і порожніх гаманців. Начисто позбавлені совісті та співчуття, вони беруть, що хочуть, і роблять, що їм подобається, порушуючи при цьому громадські норми та правила без найменшого почуття провини чи жалю.

Завдяки науковому підходу до вивчення проблеми читач має можливість розібратися у всіх нюансах, зрозуміти механізми, які змушують психопатів діяти так чи інакше. Розуміння цього допомагає скоригувати свою поведінку щодо психопата, не реагувати на його провокації, правильно вибудовувати кордони. Адже далеко не завжди вдається позбавити колектив таких індивідуумів. Завдяки розділам, присвяченим діагностування психопатії в судово-медичній практиці, читач знайомиться з основними критеріями, за якими можна визначити, чи людина є психопатом. Для багатьох це стане корисним, оскільки допоможе відповісти на запитання, чи колега, який так дратує, дійсно психопат, чи він просто має певні особливості характеру, які не подобаються іншим. А дехто може проаналізувати себе. Хоча психопатія і є тим розладом, який люди зазвичай не хочуть знаходити і визнавати. Завжди знайдуться люди, схильні до самоаналізу та критичного мислення, яким книга зможе допомогти відкоригувати свою поведінку, щоби не шкодити іншим.

Приклади і питання

Автори додали багато історій, на прикладах яких аналізують особливості психопатичного розладу, варіанти дій, правильну та неправильну поведінку оточення. Після кожної історії надається список питань, завдяки яким можна ще раз проаналізувати ситуацію, зробити висновки, обміркувати, як би читач вчинив у подібних обставинах і чи дало б це найкращий результат. Структурованість тексту, поділ на розділи, чергування наукових статей з історіями роблять книгу цікавою та легкою для сприйняття. Це велика перевага, адже видання досить об’ємне. Книга «Змії в костюмах» буде корисною не лише для тих, хто хоче розпізнати психопатів у своєму колективі. Вся інформація, наведена в ній, допоможе побачити розлади серед знайомих, друзів і навіть членів своєї сім’ї. Дасть можливість зрозуміти інших та покращити своє життя, захистившись від токсичного впливу, уникнувши маніпуляцій, егоцентризму, а значить і травм, які можуть стати причиною психологічних розладів.

Книга "Змеи в костюмах"

Замовити книгу