В своїй новій книзі “На шаг впереди” Ден Хіз, автор бестселерів New York Times, досліджує, як запобігти проблемам до того, як вони виникнуть, спираючись на висновки із сотень інтерв’ю з нетрадиційними фахівцями з вирішення проблем.

Так часто в житті ми застрягаємо у циклі реакцій на проблеми, виправляючи наслідки у терміновому порядку. Ми залишаємось на крок позаду, вирішуючи одну проблему за іншою, але ніколи не йдемо попереду, щоб виправляти системи, що викликали проблеми. Поліція переслідує грабіжників, лікарі лікують пацієнтів із хронічними захворюваннями, а представники call-центру розглядають скарги клієнтів. Але багато злочинів, хронічних захворювань і скарг клієнтів можна запобігти. То чому наші зусилля так сильно зміщені у бік реагування, а не запобігання?

“На шаг впереди” досліджує психологічні сили, які штовхають нас вниз за течією, включаючи «проблемну сліпоту», яка може змусити нас не звертати уваги на серйозні проблеми у нашому середовищі. І Хіз знайомить нас із мислителями, які подолали ці перешкоди і здобули величезні перемоги, переключившись на випереджальне мислення. Один веб-сайт про подорожі запобігав двадцять мільйонів звернень до служби підтримки щороку, вносячи прості зміни до своєї системи бронювання. Великий міський шкільний округ скоротив відсоток відсіву вдвічі після того, як з’ясував, що може передбачити, які учні кинуть навчання вже у дев’ятому класі. Європейська нація майже викорінила підлітковий алкоголь та наркоманію, свідомо змінивши національну культуру. І одна система швидкої допомоги прискорила час реагування на екстрену допомогу своїх машин, використовуючи дані для прогнозування того, де надходять виклики служби екстреної допомоги, і розгорнувши свої автомобілі, щоб вони були напоготові.

Серйозна перешкода при переході від вирішення проблем до випередження на крок — брак часу для об’єктивного і творчого мислення. Втручання “наперед” означає раннє виявлення проблем, пошук нових способів вирішення та оцінки рішення. Це новаторський підхід, а нововведень не буває в організації, яка постійно гасить пожежі. Хіз називає це резервом часу чи ресурсів, які можна витратити на вирішення проблем. У сьогоднішніх компаніях, орієнтованих на ощадливе виробництво та орієнтованих на акціонерів, часто немає місця для байдикування. Але резерв — це те, що нам потрібно для дій у галузі розвідки та видобутку, які можуть зробити компанії ефективнішими, стійкішими і навіть прибутковішими в довгостроковій перспективі.

Книга "На шаг впереди"

Заказать книгу