Сью Стюарт-Сміт, авторка книги “Садотерапія” та психотерапевтка та садівниця, впевнена:

Сад — це набагато більше, ніж просто улюблений фізичний простір; це ментальний простір.

Це місце, яке «дає вам спокій, щоби ви могли чути ваші думки». Коли ви займаєтесь розпушуванням, підрізанням чи прополкою, ви звільняєте свідомість, що дає змогу мимоволі упорядкувати думки та почуття. Піклування про рослини — ніби відображення у фізичному світі вашого піклування про своє ментальне здоров’я та психічний стан.

Садотерапія — давно використовуваний метод. У XVIII сторіччі психіатричні лікарні почали відмовлятися від жорсткого лікування душевнохворих, натомість заміщуючи негуманні методи спокійним та ефективним: догляданням за городиною та квітами. Згодом, уже в ХХ сторіччі, садотерапія використовувалась для реабілітації учасників бойових дій, зокрема ветеранів, що пройшли війну, полон та інші події, які ламали дух. Одним із таких учасників програми з реабілітації був дідусь авторки. Служба на підводному човні під час війни, полон із жахливими умовами в Туреччині, а згодом утеча та довгий шлях додому, ледь не знищили його. Турбота нареченої, а потім робота в саду, допомогли йому стати на ноги та позбутися вервечки страхів.

Окрім наведеного прикладу, Сью неодноразово звертається до історій зі своєї сім’ї, пов’язаних із городництвом. Також, виступаючи за озеленення, наводить безліч аргументів, що ґрунтуються на дослідженнях у нейробіології, свідченнях паціентів та результатах експериментів.

Задоволення від догляду за рослинами можна отримати не лише від творіння. Руйнування в саду не тільки дозволене, а й необхідне, адже без цього бур’яни вас заглушать.

Знайомлячись з історіями конкретних людей та цілих прошарків, з експериментами та програмами, читач почне інтуїтивно розуміти пріоритетність своїх потреб і шляхи досягнення цілей, почне знаходити методи позбутись “бур’янів” у своїх думках, а відтак і відшукати свій спокій.

Догляд за садом — це процес знайомства. Він включає вдосконалення й поступове усвідомлення того, що діє, а що — ні.

"Садотерапія. Як позбутися бур’янів у голові"

Замовити книгу