Покінчивши з навчанням в університеті, молоді люди опиняються у відкритому океані. Що робити далі? Здобувати кар’єру мрії, шукати партнера на все життя, чи відриватись, поки маєш здоров’я? У цей час найбільше не вистачає поради старших і мудріших. Проте займати роль наставника ніхто не поспішає. Частина успішних людей приховують секрети, частина — ділиться лише професійними порадами. У книзі «Алгебра щастя. Нотатки щодо пошуку формули успіху, кохання і сенсу життя» Скотт Гелловей, підприємець і викладач, виправляє цю несправедливість.

Алгебра щастя

Група студентів Школи бізнесу Леонарда Н. Штерна складась із доволі різних людей: від морських піхотинців до IT-консультантів із Делі. Проте питання, що в них виникали, мали тендецію до повторення: Яку професію краще обрати? Як забезпечити собі місце під сонцем? Як узгодити амбіції з особистим життям? Що треба робити зараз, а що може почекати до сорока, п’ятдесяти і вісімдесяти років?

Саме ці питання Скотт Гелловей розглядав на останній лекції курсу із бренд-стратегії. Тригодинна зустріч викладача і студентів називалась «Алгебра щастя».

У бізнесі, як і в житті, бувають злети й падіння. Часом доводиться боротися з легкою депресією, іноді — за допомогою ліків і терапії. Ця бороться змусила Скотта Гелловея замислитися про те, як бути не тільки успішним, але й щасливим. То ж як гармонійно поєднувати кар’єру й сім’ю, не втрачаючи при цьому здоровий глузд?

Скотт Гелловей

4 запитання для Марка Цукерберга

Кут нахилу траєкторії кар’єри несправедливо закладається в буремні п’ять років після закінчення університету. І, на жаль, одного таланту замало:

Талант має ключове значення, але він лише відчинить вам двері до переповненої VIP-кімнати. Щось на кшталт „платинового медальйона“ в компанії Delta Airlines: ви думаєте, що якісь особливі, а в аеропорту „Ла-Гвардія“ починаєте розуміти, що вас там таких багато.

Крім бездумної надії на талант, помилкою є наївне сподівання здобути успіх лише через престижність професії. Інвестиційний банкінг, до якого подався Скотт Гелловей ще під час навчання — професія, що сигналізувала навколишнім про успіх. Вона могла забезпечити увагу дівчат і повагу хлопців, але для нього кар’єра інвестиційного банкіра виявилася концентрованим поєднанням чогось вкрай нудного й напружливого.

Тож Гелловей вирішив йти далі. Пошуки призвели до думки, що якості, якими має володіти успішний підприємець, не надто змінилися в цифрову епоху. Він зробив висновок, що краще бути будівельником, аніж бренд-менеджером, а ще дуже важливо, щоб у команді був технолог. Проте кожен, хто бажає наблизитися до слави Марка Цукерберга, має відповісти на 4 питання:

  1. Чи готові ви підписувати чеки замість платіжних відомостей? Якщо ви не змогли створити власну компанію та зробити її успішною і якщо не маєте стартового капіталу, то вам доведеться продатись у рабство іншій компанії. допоки не зберете кошти на свою. Більшості так і не вдається зібрати необхідну суму.
  2. Чи змиритесь ви з публічним провалом? Здебільшого провали є особистими і їх нескладно приховати. З бізнесом усе не так. Скотт Гелловей порівнює ринок зі школою, де шестикласник насміхається над вами через те, що ви від страху «намочили штани»… разів зі сто.
  3. Вам подобається продавати? Слово «підприємець» — синонім до слова «продавець». Продавати потрібно так, щоби люди хотіли до вас прийти ще раз. Продавати — означає телефонувати людям, знаючи, що вони не дуже хочуть вас чути. Прикидатись, що вони вам подобаються. Терпіти поганий настрій, причиною якого стали не ви. А потім знову телефонувати.
  4. Наскільки агресивно ви готові ризикувати? Незважаючи на десятки романтичних історій про мільярдерів, що кидали коледж, підприємництво — це суворе виживання й численні труднощі. Занурюватись у нього варто добре подумавши і зробивши чесні висновки.

Три кити любові та трохи безумовності

Шлюб бере свій початок із давнини. Наші предки потребували безпеки, щоби народжувати дітей і управляти майном. Полюбовні весілля були не популярними аж до епохи романтизму. З тих часів ми вимагаємо від партнерів більшого: бути й коханцем, і другом, і психотерапевтом. А до того ще й очікуємо від нього кар’єрного успіху. Досягнути такого ідеалу навряд чи можливо. Але ніхто не забороняє спробувати.

На думку Скотта Гелловея, найкращі партнерські стосунки тримаються на трьох речах: фізичний потяг, спільні цінності, гроші.

Фізичний потяг, дотики й секс є підтвердженням того, що ваші стосунки надзвичайні. Що ця людина, попри всі її недоліки, є потрібною вам.

Ми тварини, а любов і секс — це те, у чому ми можемо бути такими, якими є насправді. Люди, які не відчувають себе жаданими, частіше почуваються невпевненно й менше люблять себе поряд із вами. Такі стосунки можуть дати метастази: байдужість і зневагу.

Спільні цінності. На жаль, на пристрасті дехто і зупиняється. Перед тим, як виголосити шлюбні обітниці, варто обмінятися думками щодо релігії, кількості дітей та їхнього виховання, близькості з батьками та друзями, планами на майбутнє.

Гроші. Важливо зрозуміти, на які жертви ви ладні піти заради економічного успіху і хто за що відповідатиме. Брак коштів є джерелом подружніх непорозумінь номер один. Чи відповідає вашим уявленням те, яким має бути внесок у сімейних бюджет вашого партнера, а також його ставлення і сподівання щодо сімейних доходів і витрат?

Та крім таких по-справжньому важливих аспектів, у любові є таємний інгредієнт:

Найважливішим рушієм прогресу для нашого виду, планети і світу загалом є безумовна любов. Всесвіт це визнає, сповнюючи таку нашу поведінку глибоким змістом і винагороджуючи найбільшими благами, які може відчути кожен із нас.

Дайте волю емоціям

Доктор Генрі К. Лодж стверджує, що ми — мисливці-збирачі, тож почуваємося більш щасливими, перебуваючи в русі та в оточенні інших. Прогнозований чинник успіху — це психологічна і фізична сила.

Характерною рисою різного штибу керівників є регулярні заняття фізичними вправами. Знання того, що, зайшовши в будь-який конференц-зал, ви, щойно запахне смаженим, зможете вбити і з’їсти інших, надасть вам сили і впевненості в собі (сподіваюсь, ви не робитимите цього).

Однак рельєфне тіло, як і престижна професія — лише показні символи, що не завжди гарантують щастя. Крім демонстрації фізичної сили, треба забезпечити й духовну міць. Незважаючи на стереотипи, витоки ментальної сили лежать не в тому, щоби стримувати емоції, поки вони не почнуть завдавати шкоди здоров’ю. Навпаки, у доречних випадках, вияви любові та горя — те, що забезпечить вам теплі стосунки і витримку в кар’єрі.

Плач може зняти стрес, спричинений сплеском емоцій, з яким важко впоратись. Чоловікам зазвичай плакати не годиться, бо це немов свідчить про капітуляцію:

Коли ми були хлопчаками, нас учили, що прояв емоцій — це або спосіб переходу до сексу, або ознака гомосексуальності, а це вважалося тоді й там, де я зростав, поганою річчю. Через такі асоціації (небажаний сексуальний мотив або гомоеротизм) нашому дотику не довіряють, і тому більшість чоловіків не дозволяють собі виявляти емоції.

На щастя, ця думка відходить у минуле. Еталон мужності XXI століття — чоловік, що не боїться власних почуттів. Тож плачте, щиро радійте й дозволяйте робити це іншим — це корисно для здоров’я.

Тож як знайти баланс між особистим життям, кар’єрою й турботою про себе? Книга «Алгебра щастя. Нотатки щодо пошуку формули успіху, кохання і сенсу життя» Скотта Гелловея дає на це безліч відповідей — єдину й універсальну знайти навряд чи можливо. Головне не піддаватися вбивчому прагненню витиснути із себе чимраз більше. Саме воно зазвичай наштовхує вас на думку, що перш ніж стати успішним, треба настраждатись. Насправді це не так: шлях до визнання — це корисний досвід. А життя в теперішньому моменті — цінність, що варта уваги не менше, ніж успіх.

Алгебра щастя

Замовити книгу