Підробітки бувають різні — і це факт. Чи хочете ви надалі займатися хобі по вихідних і вечорах, та отримувати невеликі дивіденди за нього? Чи може вам цікаво піти ва-банк, кинути основну роботу та вирушити у вільне плавання? Байдуже, що ви обираєте — підробіток завжди буде чудовим планом «Б», що здатен відкрити перед вами нові можливості. І Кріс Гільбо, «король підробітків», в новій книзі, «Пасивний заробіток» розповідає, як перетворити круту ідею на гроші за 27 днів.

Переваги пасивного заробітку

Чому «Пасивний заробіток» вартий того, щоб його прочитати?

Кріса Гільбо вважають «гуру бюджетних стартапів», і не дарма. Він є засновником підкасту Side Hustle School із більш ніж 2 млн завантажень на місяць. Він також автор бестселеру «Стартап на $100. Як перетворити хобі на бізнес» за версією New York Times.

Все життя він міняв підробітки як рукавички. Кріс спробував себе в усьому — від імпорту кави до розробки сайтів. Кожна нова справа давала йому досить пристойний заробіток, а також навчила простої істини: реалізовувати свої ідеї не так складно. Тож перед прочитанням книги варто задати собі три питання:

  • Чи ви хочете отримати додаткові гроші?
  • Чи ви хочете, щоб побічний заробіток перетворив ваше хобі на бізнес?
  • Чи у вас є декілька годин, які ви б могли приділяти впродовж 27 днів?

Якщо ви відповіли «Так» хоча б на одне з вищезазначених питань, то «Пасивний заробіток» стане вашим провідником з перетворення побічного підробітку на стабільні гроші! Книга ділить 27 днів на 5 тижнів, кожний з яких складається максимум з 6 днів, впродовж яких треба працювати над побічним заробітком.

Що для цього потрібно? Знайти проблему, яка може бути вирішена, та перетворити її на можливість допомагати іншим людям та трохи заробити. Критично важливо впевнитися, що рішення вигідне, зрозуміле та достатньо зручне, щоб створювати гроші за короткий період часу.  Знайти його можна завдяки спостереженню за оточенням, брейнштормам, інтернет-дослідженнях тощо.

Після цього треба обрати 3 найкращі ідеї, і впродовж наступних 4 днів гратися з ними: продумувати, як їх комбінувати, або що можна зробити, щоб покращити їх. Та як все-таки обрати найпривабливішу та найкрутішу ідею? Розкажемо далі.

Як обрати правильну ідею?

Як обрати правильну ідею?

Будь-який підробіток починається з ідеї. Щоб перестрахуватися, краще мати в запасі декілька. Та зробити правильний вибір не завжди легко, адже іноді ми порівнюємо не варіації, а зовсім різні ідеї. Та у вдалих ідей для підробітку є три спільні риси:

  • здійсненність;
  • прибутковість;
  • привабливість.

Чи ідея здійсненна? Вона є такою, якщо її можна реалізувати з навичками, часом і ресурсами, які у вас вже є. Навіть якщо зараз не уявляєте чітко кожен наступний крок, усе одно маєте бачити шлях від ідеї до запуску. Якщо у вас немає приємного хвилювання від обміркування цієї ідеї, і для запуску проекту потрібно багато часу, то це не та ідея, яка вам потрібна.

Чи ідея прибуткова? Цікава ідея може бути неприбутковою, і навпаки. У Кріса є швидкий тест для визначення того, чи буде приносити ваша ідея гроші: якщо вам складно пояснити головну цінність своєї концепції в одному-двох реченнях, подумайте над ідеєю ще. Доки основна перевага не буде зрозуміла потенційним клієнтам, вони так і не перетворяться на покупців. Пам’ятайте, що підробіток — це те, що приносить гроші, а не потребує їх.

Чи ідея приваблива? Ідеї недостатньо бути просто гарною, навіть якщо потенційно вона дуже прибуткова. Вона має бути доречною й настільки привабливою, що клієнтам буде важко від неї відмовитися. Звичайно, іноді у нас виникають ідеї, що поки не готові побачити світ. Залиште їх на потім і зосередьтесь на тому, що привабливо на сьогодні. Аби стати успішним, потрібна правильна ідея у правильний час.

Непривабливі ідеї vs ідеї з великим потенціалом

Непривабливі ідеї vs ідеї з великим потенціалом

Далеко не за кожну ідею підробітку варто хапатися. Вміння вирізняти ідеї з великим потенціалом з-поміж решти менш привабливих чи просто цікавих — ключова навичка для швидкого старту прибуткового проекту. І цей чек-ліст допоможе навчитися самостійно вирізняти круті ідеї поміж звичайних.

Неприваблива ідея має такі риси:

  • грандіозний план, який неможливо спростити чи реалізувати;
  • ви й гадки не маєте, як це зробити (або це потребує навичок, яких у вас немає);
  • розмите уявлення про клієнта, який здатен вам заплатити;
  • потребує надто багато часу та ресурсів на досягнення результату.

Ідея з великим потенціалом має зовсім інші риси:

  • простий план реалізації, який можна вкласти в одне речення;
  • ви знаєте, як це робити, або цього нескладно навчитися;
  • ідея вирішує проблему або певним чином спрощує життя клієнту (який неодмінно захоче за це заплатити);
  • не трудомістка, не потребує значної підготовки й доопрацювань;
  • приноситиме дохід не одноразово, а на постійній основі.

Отже, не має значення, ким ви працюєте і чи плануєте звільнятися з основної роботи. Феномен підробітку — це соціальна революція, яка здатна покращити суспільний добробут і розширити культурний підхід до роботи. Це величезні переваги, від додаткового прибутку до розваги. Тож у ваших силах реалізовувати проект, навіть не маючи багато грошей, купи вільного часу чи спеціальної освіти. Разом з Крісом Гільбо та його місячним планом ви зможете структурувати власні дії, якнайшвидше реалізовувати ідеї та отримувати додатковий заробіток.

Пасивний заробіток. Як перетворити ідею на гроші за 27 днів

Замовити книгу