Вперше українці почули ім’я Генрі Марша ще в 90-х роках. Саме тоді відомий британський нейрохірург приїхав в нашу країну, яка була на той час однією з найбідніших країн пост-радянського часу. За останні двадцять років відомий хірург працював в українських лікарнях, проводив надскладні операції, надавав безоплатні консультації пацієнтам, читав лекції в українських вишах та навчав лікарів. Але, крім медичної та педагогічної діяльності, Генрі Марш написав декілька чудових книжок, які переклали українською мовою у «Видавництві Старого Лева».

Декілька слів про автора

Вивчаючі біографію цього видатного лікаря, складається враження, що він з дитинства був «приречений» на славу та успіх. Генрі Марш народився 5 березня в Оксфорді в родині професора-юриста. Його батько був одним з засновників Amnesty International. Звичайно, хлопець навчався в престижних навчальних закладах: спочатку в школі Dragon в Оксфорді, а потім в Вестмінстерській школі. Він вивчав економіку та політологію в Оксфордському університеті, але ці напрямки його не захопили. Натомість він зацікавився медициною. Марш почав вивчати медичні науки в Ньюкастлі. Через декілька років він вже працював асистентом хірурга. В порівнянні з іншими лікарями, Генрі Марш став лікарем досить пізно: йому було вже за тридцять. Остаточно Марш визначився з нейрохірургічним напрямком, коли його трьох місячному сину Уїльяму діагностували пухлину головного мозку. Дитину успішно прооперували. Це й вирішило вибір Генрі Марша на все життя. З 1988 року він працював в лікарні Святого Георгія в Лондоні нейрохірургом-консультантом. Вперше провів операцію на мозку під місцевою анестезією. Був нагороджений орденом Британської імперії.

Генри Марш - известный британский хирург и писатель

Після розпаду Союзу, Генрі Марш вирішив подивитися, що ж собою являють пострадянські країни. Так, в 90-х він вперше потрапив до Києва. Спершу, побачивши жалюгідний стан медицини, британській лікар жахнувся. А потім вирішив допомогти і пацієнтам, і колегам. Ось як він сам розповідає про його стосунки з Україною:

«Вперше в Україну я приїхав випадково. У 1992 році один англійський бізнесмен хотів продавати тут медичне обладнання. Радянська система медицини відставала від західної на багато років. Мене відвезли в лікарню Швидкої допомоги на лівому березі Києва. Там я зустрів цього божевільного хлопця (Ігоря Курильця, українського нейрохірурга і учня Генрі Марша). Він лікував травми мозку, і умови, в яких він працював, були абсолютно жахливі. Ігор це чесно визнавав і запитав, чи можу я допомогти. Через рік Курилець приїхав до мене в Лондон вчитися операціями на спинному мозку. Зараз доступ до технологій в Україні теоретично є, але все обладнання непомірно дороге. Особливо в кризу. Але прогрес йде ще й незалежно від фінансування. Лікарі подорожують, навчаються. Зміни на краще точно відбуваються». — Інтерв’ю журналу Фокус від 15.09.2015

З того часу Генрі Марш регулярно буває в Україні, проводить консультації пацієнтів, допомагає лікарям, виступає з лекціями для студентів українських вишів. В 2004 році Марш став головним героєм документального фільму «Ваше життя – в інших руках», а пізніше, за мотивами його роботи був створений фільм «Англійський хірург», який було знято в українській лікарні.

Історії про життя та смерть, які розповідає лікар

Здавалося б, Генрі Марш живе таким насиченим на повним життям, чи є ще місце для інших справ, крім медицини? Виявляється, що так. Марш – чудовий оповідач. На протязі життя він веде щоденник, в якому описує не тільки випадки з професійного життя, а й свої роздуми та відчуття. Адже бути нейрохірургом, тримати в своїх руках життя інших людей, справа надзвичайно відповідальна та виснажлива. Часто трапляється, що лікарі емоційно  вигоряють, тому що кожного дня зіткаються з питаннями життя та смерті. В 2014 році Генрі Марш написав книгу «Історії про життя, смерть і нейрохірургію», яка була перекладена української мовою в 2015 році. В 2017 році вийшла друга книга Генрі Марша «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденника нейрохірурга». За словами самого Марша, він з дитинства був оточений книгами, рано навчився читати, та вів щоденник з 13 років. Це – своєрідна психотерапія для нього. Адже в житті лікаря стаються  не тільки успішні випадки, а й болісні поразки.

Генри Марш - один из ведущих нейрохирургов мира

Не дивлячись на те, що книги були спрямовані на медичну аудиторію, вони швидко завоювали популярність серед широкого кола читачів. Сам Марш називає однією з причин його відвертість. Лікар вважає, що сучасним людям не вистачає відвертості та правди.

7 цитат Генрі Марша:

Ми вибрали 7 надихаючих та правдивих вислівів відомого лікаря.

  • «Найбільше досягнення хірурга – здоровий пацієнт, який забуває про його існування»
  • «Кожний хірург несе в собі невеликий цвинтар, на який час від часу ходить помолитися, де йому слід шукати причини своїх невдач»
  • «Жити без надії неймовірно важко, але врешті-решт надія може обманути кожного з нас»
  • «За роки практики я засвоїв: коли повідомляєш погані новини, краще говорити якомога менше»
  • «Психологічні дослідження показали, що найнадійніший шлях до власного щастя – робити щасливими оточуючих»
  • «Складно залишатись чесним в безчесному суспільстві; знайдуться й ті, хто зненавидить тебе за чесність»
  • «Хірург завжди повинен говорити правду, але не можна позбавляти при цьому пацієнта останньої надії»

Книги Генрі Марша