Компанія Walt Disney одна з найбільших фабрик розваг у світі. Вона утримує 11 розважальних парків, поглинає одну кіностудію за іншою, випускає в прокат «Месників» і «Зоряні війни», продає тематичні іграшки. Чи було б це можливо без керівництва Роберта Айґера? CEO Disney почав кар’єру з найнижчої шаблі на телебаченні в 70-х. У 2018 році його річні статки становили 66 мільйонів доларів. В книзі «Мандрівка тривалістю в життя. Чого мене навчили 15 років на чолі „Walt Disney“» Роберт Айґер ділиться досвідом перемовин з креативними геніями, секретами керування масштабними проєктами та своїми принципами лідерства.

Айґер до Disney: перфекціонізм, сторітелінг і технології

Disney залишається в нашій уяві казковим місцем. У дитячий парк розваг прямують люди будь-якого віку і з усього світу, щоб на декілька годин забути про дорослі проблеми. У свою золоту добу анімаційна студія подарувала глядачам «Бембі», «Білосніжку», «Алладіна» і «Короля лева». Товари з диснеївськими принцесами легко знайти в будь-якому магазині – хоч в продуктовому гіпермаркеті, хоч в канцелярській лавці. Працювати там мріють талановиті креативні спеціалісти, бо хто не мріє власноруч творити чудо? Та, насправді, корпорація Disney перш за все корпорація.

„Дисней“ живе у світі щоквартальних звітів про прибутки, сподівань акціонерів та безлічі зобов’язань, які є наслідком порядкування компанією, яка працює майже в кожній країні світу. У дні, коли трапляється найменше важливих подій, ця робота потребує здатності безперервно пристосовуватись і переробляти.

Саме тут і знадобились здібності Роберта Айґера. Його кар’єра почалась в 1974 році з посади студійного менеджера в American Broadcasting Company (ABC). Для 23-річного Айґера настали дні ненормованого робочого графіка, несподіваних провалів і досконалого пізнання індустрії ЗМІ та розваг. Один із його вчителів Руні Арледж керівник спортивного підрозділу ABC.

Руні Арледж змушував працівників любити й ненавидіти його водночас. Через страх перед керівником працівники боялись ризикувати. Вередливість й перфекціонізм впливають на бойовий дух команди: сьогодні Арледж розхвалює тебе, завтра прилюдно нищить. Проте уроки, які Айґер отримав від Арледжа, згодом знадобились йому в керівництві Disney:

  • «Спорт це драма». Руні Арледж усвідомлював завдання ABC не тільки в трансляції спортивних подій, але і в сторітелінгу. Спортсмени були персонажами оповідання, що розгортається на екрані. Люди потребують історій – аналогій між показаним на екрані та їхнім життям.
  • «Впроваджуй інновації, або помри». Камери з оглядом із протилежного кута, уповільнені повтори, трансляція наживо він прагнув випробовувати кожен новий пристрій. Якщо твоїми діями керує страх нового чи не перевіреного, не чекай нововведень.
  • «Роби те, що слід, щоб зробити краще». Невтомний перфекціоніст Арледж міг пошматувати нову передачу від краю до краю за добу перед випуском і змусити усю команду залишитись до світанку в офісі. Досконалість  наслідок того, що кожну дрібничку зроблено правильно.

Айґер визнає: прагнення досконалості Руні Арледжа він проніс через все життя. Проте, як би ви не турбувались про досконалість продукту, її не досягти без турботи за працівників.

Без переоцінки уроків Айґер навряд чи зробив би стрімку кар’єру: перейшов до ABC Entertainment, а згодом став президентом телекомпанії. В 1996 році вже легендарні на той час Walt Disney Company придбали ABC.

Роберт Айґер

Початок шляху: як домовитись зі Стівом Джобсом

Коли Роберт Айґер в 1999 році прийшов до Disney, популярність компанії згасала. Слабкі міжнародні зв’язки й не залучені ресурси тягнули вниз. Майкл Ейзнер уже понад 20 років очолював компанію. За час його правління вона створила найкращі зі своїх мультфільмів, але на початку нового століття комерційний успіх танув. Жорстка, централізована структура породжувала напругу, плітки й затягнуті корпоративні чвари. Ейзнер повсякчас піддавався песимізму й параної.

Головним викликом для медіагіганта на порозі нового століття стали технології. Стів Джобс представив світу аудіоплеєр IPod у 2001 році та вже працював над розробкою додаткової функції перегляду відео. Disney вбачали загрозу своїй усталеній системі виробництва контенту, і мали рацію.

На щастя, Стів Джобс та Майкл Ейзнер уклали угоду на виробництво п’яти фільмів з Pixar. У співпраці з корпорацією анімаційна студія отримала шалений успіх: одна тільки «Історія іграшок» заробила 400 млн доларів. Водночас Стів Джобс потребував незалежності й виставляв фінансово неможливі для Disney вимоги. Майкл Ейзнер відрубав: будемо знімати сиквели піксарівських фільмів за участю студії, або без неї. Такий сценарій міг цілком справдитись, бо Disney володіли правами на розповсюдження. Розгорілась війна на шпальтах газет.

Прилюдні конфлікти, масові звільнення, проблеми з креативністю. Майкл Ейзнер пішов, коли 43% акціонерів відкликали голоси на його підтримку. Новим гендиректором обрали Роберта Айґера, і одним з його перших кроків стало примирення зі Стівом Джобсом. Спочатку Айґер запропонував Джобсу транслювати серіали Disney через IPod, і той погодився на пропозицію.

Поладнати з керівником Apple було вкрай важливим завданням для Айґера. Pixar створювали шедевр за шедевром. Вони мали нові технології, до яких Disney ще не доросли. А ще їхні стрічки не тільки розважали дітей, але й могли зворушити дорослих. Disney за 10 років втратили понад мільярд доларів на прохідних, хоча і не провальних стрічках.

Відвідини студії Pixar вразили Айґера:

Найвитонченіші анімаційні засоби, які колись винаходило людство, технологічний геній, який давав змогу творити в найвищому сенсі. У цьому їнь та ян втілювалась душа „Піксар“.

Та купити Pixar у Джобса здавалося неможливим: керівники хвилювались за унікальну корпоративну культуру. На папері купівля Pixar виглядала невиправданою витратою грошей, так її в Disney і сприймали. Обидві компанії ледве оговтались від ворожнечі. І все ж, рада директорів дала йому «жовте світло»: угода вимагала пильної уваги й могла припинитись у будь-який час.

Айґер зателефонував Джобсові. Спочатку він хотів приховати ентузіазм. Безумовно, потрібно було висловити подяку і ввічливі компліменти, щоб уважити гордість Джобса. Але це було початком важливих переговорів, і він не повинен відчути надмірну впевненість.

Та щойно я почув у слухавці Стіва, уся моя подоба незворушності здиміла вмить. Я й удати не міг, що відчуваю щось, окрім щирого захоплення. Я від початку і до кінця переказав йому, як минув мій день на студії. Може, така поведінка здаватиметься слабкістю: коли показати, що ви чогось так сильно прагнете, вас змусять за це поплатитись утім цього разу щирий ентузіазм зробив свою справу.

Pixar придбали за умови, що корпоративна культура й творча свобода від сценаріїв до щомісячних пивних гулянок — залишаються недоторканими. Айґер зрозумів: щирість може заслужити ліпшу службу, ніж будь-яка хитромудра вдаваність.

Стів Джобс і Роберт Айгер

Мандрівка тривалістю в життя: уроки лідерства Роберта Айґера

Pixar став першим великим придбанням компанії. За ним слідували Marvel, Lucasfilms і 20th Century Fox Film. Сформовані ще за часів ABC принципи Роберта Айґера пережили роки тяжкої праці й шліфування випробуваннями. Тепер, наприкінці шляху, чого, на його думку, потребує справжній лідер?

Оптимізм. Одна з найважливіших рис доброго керівника прагматичний запал щодо того, чого ви спромоглись досягти. Навіть перед лицем тяжких випробувань оптимістичний лідер не піддається відчаю. Песимізм не мотивує людей.

Сміливість і рішучість. Фундамент ризику у мінливому світі бізнесу, схильному до докорінних і несподіваних змін. Інноваційність є життєво необхідною рисою, інновації творять сміливці. Це стосується купівлі-продажу, інвестування і надзвичайно важливо у творчій праці. Страх невдачі нищить творчість.

Зосередженість. Украй важливо розподіляти час і сили згідно з пріоритетами. Неодмінно слід про свої цілі розповідати іншим.

Допитливість. Невгамовна та глибока допитливість приводить до нових людей та місць. Вона стає паливом для нових ідей, а значить – інновацій.

Щирість. Не треба нічого вдавати. Правда та справжність зрощують повагу та довіру.

Виваженість і справедливість. Не кваптесь вирішувати, якщо бракує інформації. Емпатуйте людям, бо вони — найцінніший актив вашої компанії.

Прагнення досконалості. Не треба бути перфекціоністом за будь-яку ціну, утім, треба дійсно не погоджуватись на посередність чи приймати відмовку штибу «доволі непогано». Якщо гадаєте, що можна ліпше зробіть все, що можливо, щоб так і було.

Принциповість. Від професійності та принциповості працівників залежить успіх компанії. Високі етичні стандарти мають бути у всьому і в дрібному, і у великому.

Роберт Айґер збирається піти на пенсію у грудні 2021 року. На його думку, одна людина не може перебувати при владі занадто довго. Це псує і лідера, і компанію. Нехай описаний в книзі «Мандрівка тривалістю в життя» шлях Роберта Айґера виглядає як результат ідеально реалізованого бачення, яким він володів з самого початку, це не так. Віра у незмінну цінність якісного продукту, увага до вчителів і повага конкурентів заміна пророчого дару для доброго управлінця.

Мандрівка тривалістю в життя

Замовити книгу