Найкращі з перших: ТОП-10 біографій видатних людей

Ними захоплюються. За ними спостерігають. Їх обговорюють. Ми зібрали 10 найкращих біографій та автобіографічних книг відомих людей, постаті яких оточують міфи, плітки та фантастичні історії. Де правда, а де вимисел? Ці люди змінили та продовжують змінювати світ на краще, тому прочитавши ці книги, ви отримаєте заряд мотивації, і хто знає: можливо, саме про вас напишуть наступну біографію?

Бенджамін Франклін

«Бенджамін Франклін», Уолтер Айзексон

Він прибув у Філадельфію сімнадцятирічним нахабою без гроша за плечима. А перетворився на одного з «отців-засновників» США, винахідника, дипломата, письменника та бізнес-стратега. Так, саме він довів, що блискавка є електричним зарядом, запустивши повітряного змія. Після цього він придумав засіб захиститися від неї!

Скільки ще скарбів приховує ця неоднозначна постать? Уолтер Айзексон знову перевершив сам себе і написав захоплюючу біографію «Бенджамін Франклін» — біографію людини, яка сформувала бачення на американську ідентичність як на таку, що опирається на чесноти і цінності середнього класу.  

Та ви жартуєте, містере Фейнман!

«Та ви жартуєте, містере Фейнман!», Річард Фейнман

Зараз модно робити науку простою, такою, щоб вона вивчалася із гумором. Тож кращого амбасадора у сфері фізиці ніж Річард Фейнман, важко придумати. З одного боку він Нобелівський лауреат та спеціаліст з квантової електродинаміки, з іншого — людина, що зламала сейф у Пентагоні, грала на екзотичних музичних інструментах та зналася на гарних жартах. Яскравий приклад: одного разу Річард Фейнман вкрав двері з гуртожитку університету. У його причетність до цього жарту довго ніхто не вірив, адже він був…викладачем в цьому університеті!

«Та ви жартуєте, містере Фейнман» —це вибухова суміш високого інтелекту, безмежної допитливості та разючої сміливості.

Життя Марлен Дітріх (у 2-х томах)

«Життя Марлен Дітріх (у 2-х томах)», Марія Ріва

У славетної акторки, харизматичної зірки екрану та сцени Марлен Дітріх була всього лиш одна дитина — донька Марія. Через 81 рік вона пише: «Я не любила Марлен, проте поважала її як акторку». Що ж призвело до такої оцінки? У двох томах емоційної та відвертої книги «Життя Марлен Дітріх» Марія Ріва намагається показати нам темний бік улюбленої артистки мільйонів глядачів по всьому світу.

Книга починається як художній роман і водночас біографія: 21-річна багата наречена Йозефіна Фельзінг закохується у 30-річного красеня Луїса Дітріха, внаслідок чого народжується майбутня легенда — Марлен Дітріх. Від батька вона успадковує красу та можливість з легкістю завдавати болю тим, хто її любить, а від матері — хазяйновитість та дисциплінованість.

Девід Рокфелер. Мемуари

«Девід Рокфеллер. Мемуари», Девід Рокфеллер

Рокфеллери — прізвище, що стало синонімом до таємничої родини мультиміліонерів, що насправді керують світом. Та ким насправді були члени родини Рокфелерів? Девід Рокфеллер, який тринадцять років був головою сім’ї Рокфеллерів, розповідає історію свого покоління. І перед нами постають живі люди, із своїми вадами та особливостями, вподобаннями, коханням та самопожертвою. «Девід Рокфеллер. Мемуари» — це чесна розповідь людини, що зустрічалася з найвпливовішими політиками — від Ейзенхауера до Фіделя Кастро — а також встигла сприяти покращенню глобальної економічної ситуації.

Пройти крізь стіни

«Пройти крізь стіни», Том Вейнрайт

Марина Абрамович – одна з найвідоміших художниць ХХ та XXI століть. Її ім’я міцно асоціюється з перформансами — небезпечними та відвертими — проте що ми знаємо про Абрамович? Вона відкриває двері до свого внутрішнього світу і потрібна неабияка мужність, щоби відправитися у цю подорож, сповнену страху, болю, виснаження та небезпеки.

«Пройти крізь стіни» — це початок історії дівчинки, що народилася в повоєнній Югославії, та у 29 років покинула рідний Белград, щоб віднайти власний шлях. З книги ви також дізнаєтеся, як розвивався жанр перформансу, та чому цілковитою сенсацією стало отримання Золотого лева на Венеційському бієнале за перфоманс «Балканське бароко».

 

 Відкритий. Автобіографія

«Відкритий. Автобіографія», Андре Агассі

«Я заробляю тенісом собі на хліб, хоч теніс я й ненавиджу — ненавиджу люто та всією душею. І завжди ненавидів». Несподіване визнання від олімпійського чемпіона, однієї з найяскравіших зірок великого тенісу Андре Агассі, чи не так? Теніс — це спорт, у якому ти говориш сам до себе. Жоден інший спортсмен не веде із собою такий активний діалог, як тенісисти. І біографія Агассі «Відкритий» — спроба вибудувати діалог із фанатами великого спорту, фанатами Агассі та тими, хто вважає себе недостатньо сильними для перемог. Що вони скажуть після того, як дізнаються про численні травми та проблеми із здоров’ям у одного з найуспішніших спортсменів за всю історію?

Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію

«Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію», Борис Джонсон

Борис Джонсон, відомий англійський політик, ексцентричний мер Лондона, влучно та пристрасно досліджує, на чому стоїть постать одного із найбільш видатних лідерів ХХ століття — Вінстона Черчилля. «Фактор Черчилля. Як одна людина змінила історію» — це виклик міфам та кліше, що до сьогодні заважають тверезо поглянути на легендарного британського політика — хороброго, красномовоного, сповненого гуманізма. А скільки цікавих фактів Джонсон додає у свою розповідь: наприклад, ви знали, що Черчілль був одним з перших, хто піднявся в небо на аероплані?

Як я про$рав банк

«Як я про$рав банк», Андрій Оністрат

Андрій Оністрат, хто він: мільйонер з підземного переходу, творець багатомільйонних компаній, банкір, що біжить, батько шістьох дітей чи багаторазовий чемпіон? Про нього не чув хіба ледачий, і Андрій надихає тисячі українців. Та у новій книзі Оністрат без купюр розповідає дещо, що може вразити кожного його прихильника: про особливості українського бізнесу,  політичний та економічний виворіт скандальних подій, про які ви точно читали в ЗМІ. Бізнесмен ділиться досвідом, який коштував йому неабияких душевних і фізичних сил, статку і мало не життя.

«Як я про$рав банк» — не  «прилизана» історія успіху, а історія боротьби із самим собою, з обставинами, із друзями і недругами, системою. Оністрат честно розповідає відверту історію приголомшливих перемог і гірких поразок — у спорті, бізнесі й особистому житті.

Це Моне

«Це Моне», Сара Папворт

Славетний імпресіоніст, француз, експериментатор, невтомний працівник мистецтва — це все про Клода Моне. Сара Папворт у книзі «Це Моне» вдало вимальовує портрет видатного французького художника як людини, що реально існувала, дихала, відчувала, жартувала та отримувала насолоду від життя.

Важко уявити, та Моне працював протягом шістдесяти років, не покладаючи рук! Він створив більше двох тисяч картин і послідовно формував індивідуальний стиль. Моне активно опирався правилам і теоріям, саме тому біографія цього бунтівника здатна запалити вогонь творчості в очах читачів!

Тут клює. Відверті історії українського бізнесмена

«Тут клює. Відверті історії українського бізнесмена», Дмитро Томчук

Чи легко бути підприємцем? Дмитро Томчук почав свій шлях ще в середині 90-их, і може розповісти багато цікавого про становлення українського бізнеса. Він відкрив та закрив багато бізнесів, та в підсумку заробив статки на експорті та імпорті промислового обладнання. Тож Дмитро Томчук інвестував у десятки стартапів в сферах e-commerce, прогнозування спортивних результатів на основі AI і окремо — у проекти на китайському ринку: скорінг для банків, логістичні проекти, блокчейн-розробки.

У книзі «Тут клює» підприємець ділиться власним досвідом, як змусити гроші працювати на вас, як перевірити власних партнерів і найголовніше — чому, попри всі труднощі, варто розбудовувати власну справу в Україні?