Netflix. Впевнені, назва цього бренду викликає у вас найприємніші асоціації. Вільний час, великий екран, захоплива історія… Саме якісним відеоконтентом відома ця американська компанія. Її серіали «Чорне дзеркало», «Картковий будинок», «Помаранчевий – хіт сезон», «Корона» та «Тринадцять причин чому» давно у наших must-see списках.

Netflix – це не просто постачальник фільмів та серіалів на основі потокового медіа. Це могутня розважальна компанія із 20-річною історією та унікальною корпоративною культурою. Саме правила їх внутрішньої кухні стали запорукою успішного бізнесу. Хочете заглянути за лаштунки та дізнатися, у якій атмосфері створюють ваші улюблені серіали? Тоді читайте бестселер Петті Мак-Корд під назвою «Наснага. Побудувати культуру свободи та відповідальності за результат».

корпоративна культура Netflix

Як HR-и змінюють світ бізнесу

Здається, про корпоративну культуру великих брендів ми вже знаємо все. Про Google нам розповів Ласло Бок, про Zappos Тоні Шей, а про Starbucks Говарда Бехара. Що такого нового придумали в Netflix? 

Петті Мак-Корд була HR-директоркою компанії впродовж 14 років. Саме за часів її роботи Netflix зростав неймовірними темпами. Це вимагало від бізнесу гнучкості та адаптивності. За словами Петті, компанія «повинна була перевинаходити сама себе». Постійні виклики привели до рішення викорінити всі застарілі та неповороткі політики і регламенти, які були притаманні бізнесу XX століття. І збудувати натомість нову корпоративну культуру, нову філософію компанії. Щоб кожен працівник розумів, якої поведінки від нього очікують.

Так була розроблена презентація під назвою Netflix Culture Deck. Наприкінці 2000-х генеральний директор Рід Хейстінгс виклав її у вільний доступ. Несподівано внутрішній документ, зроблений тоді ще в PowerPoint, став вірусним та викликав резонанс у світі стартапів. Шеріл Сендберг, операційна директорка Facebook, назвала цей маніфест одним із найважливіших документів Кремнієвої долини. На сьогодні його переглянули понад 15 мільйонів людей.

Власне, книга «Наснага» з’явилася як спроба відповісти на всі запитання, які виникають після знайомства із презентацією. Петті Мак-Корд більше не працює у Netflix. Тепер вона консультує компанії з питань лідерства, та розповідає як впроваджувати культуру свободи та відповідальності у компанії.

Петті Мак-Корд

Культурний код Netflix

Внутрішні правила компанії сформовані на таких цінностях як відвертість, свобода та відповідальність працівників. Керівництву Netflix вдалося позбутися практично всіх виснажливих правил. Тут мотивують не «плюшками», а цікавими проектами. Петті Мак-Корд впевнена, що найбільша послуга для працівників це наймати для них найпродуктивніших колег. Така корпоративна культура відкриває найкраще в працівниках, і дозволяє створити справжню команду мрії.

Практика радикальної щирості

Тенденція замовчування, або просто небажання ділитися інформацією, є у кожній компаній. Керівникам здається, що не всі їх підлеглі спроможні зрозуміти певні процеси. Колеги бояться бути неввічливими чи образити одне одного. Ситуація ускладнюється непорозуміннями, плітками за спинами та лицемірством. Та позбутися таких згубних явищ в команді можна. Ви наймаєте на роботу дорослих людей, а адекватне сприйняття конструктивної критики якраз і є ознакою зрілості. Тому у Netflix впровадили практику радикальної щирості – абсолютної чесності між  колегами, підлеглими та керівниками. Такий принцип вчить відверто розповідати про стан справ у компанії, розуміти відмінності у поглядах одне одного, та створює здорову моральну атмосферу.

Культура свободи та відповідальності

Свобода приносить більше грошей, ніж несвобода. Ідеальні менеджери приносять результат, створюючи правильний контекст для талановитих людей, а не контролюючи їх.

Так от. Відпустка. Ніяких обмежень і перевірок. У Netflix можна обирати тривалість та час на власний розсуд, обговоривши це питання лише з керівником підрозділу. І ніхто не зникає на півроку. Працівники беруть відпустку на два тижні влітку, різдвяні свята і декілька днів на рік на сімейні справи. Декретна відпустка теж на власний розсуд молодих батьків. Головне подбати про себе та немовля. Найчастіше використовують від 4 до 8 місяців. Видатки на поїздки покладають на здоровий глузд працівників. І компанія не збанкрутувала від марних витрат. Також в Netflix немає дрес-коду, але ніхто не ходить на роботу голим. Інколи правила просто непотрібні.

корпоративна культура нетфлікс

Створення компанії майбутнього

У сучасному шаленому світі ми звикли планувати наші справи лише на найближчий час. І це правильно. Але бізнесу, аби йти в ногу з часом, таке правило не підходить. Тому просто зараз наймайте людей, потрібних вам у майбутньому. Думайте на крок вперед. Так роблять спортивні тренери  завжди шукають нові таланти та відсіюють наявних гравців. Не варто сподіватися, що всі сьогоднішні працівники доростуть до завдань майбутнього. Інколи простіше найняти досвідченого фахівця, а не вирощувати його всередині компанії. Будь-який бізнес має дбати про продукт та клієнтів, а не розвиток працівників. Netflix до підбору персоналу підходять з холодним серцем. Пам’ятайте, що ви команда, а не родина, і не бійтесь змінювати її склад.

Плата за цінність

У Netflix усі працівники отримують більше ринкової вартості. Незалежно від того, як йдуть справи у компанії. Петті Мак-Корд детально розповідає, як компанія прийшла до такої позиції. Так, завжди є середня ціна певних компетенцій, але чи потрібні вам посередні співробітники? Тому платити треба стільки, на скільки людина цінна для вас. Прибуток, який приносить справжній фахівець, завжди більший за ваші витрати. А ще нетфліксівці не отримують ніяких бонусів. Оцих самих премій, якими люблять заманювати українські рекрутери. Якщо відразу давати людям гідну заробітну плату, то вони просто не потрібні.

Жваві суперечки

Мало в яких командах заведено влаштовувати дискусії. Зазвичай керівники бояться, що такі діалоги переростуть у суперечки, і не дай боже, у конфлікти. На жаль, ми просто не вміємо продуктивно дискутувати. Така форма обговорення завдань може бути дуже продуктивною. Нетфліксівці знають, що «Жодне задоволення не зрівняється з інтелектуальною сутичкою без штучних обмежень». Та обмеження у них все-таки є: сперечатися можна лише заради бізнесу та клієнтів; аргументи повинні спиратися на факти; і завжди треба вміти бути готовим визнати поразку.

суперечки в нетфлікс

Кому потрібна наснага?

Книга Петті Мак-Корд лаконічна, весела та надихає, як і годиться справжній насназі. Власне, це не просто посібник з корпоративної культури. Тут багато історій та спогадів про формування команди Netflix. Авторка називає свою книгу путівником для сучасного лідера, який нарощує темпи в шаленому сучасному світі.

Якщо ви HR, хочете створити ефективну команду чи змінити клімат в стінах компанії, то ця книга для вас. Якщо ви власник чи керівник бізнесу, пам’ятайте, що HR-и – ваші партнери на шляху руйнування неповороткого менеджменту. Наостанок пропонуємо вам пораду від Антуана де Сент-Екзюпері, яка часто підказувала команді нетфліксівців правильний шлях:

Якщо ти хочеш побудувати корабель, не треба скликати людей, планувати, ділити роботу, діставати інструменти. Треба заразити людей прагненням до нескінченного моря.

Наснага, Петті Мак-Корд

Замовити книгу